Seuran uusin toimintakertomus

Kevätkokouksessa 23.4. kävimme läpi vuoden 2019 toimintaan ja tilinpäätökseen liittyviä asioita. Linkin takaa pääset lukemaan viime vuonna Seuran toiminnassa tapahtuneita ja saavutettuja asioita niin kehitysyhteistyöhankkeiden kuin Waaberi-hankkeen osalta.

Seuran toimintakertomus 2019

Seuran kevätkokous 23.4.2020 etäyhteydellä!

Tervetuloa kevätkokoukseen!

Kutsumme kaikki jäsenemme ja toiminnastamme kiinnostuneet kevätkokoukseemme torstaina 23.4.2020 klo 18-19. 

Kokouksessa käydään läpi vuoden 2019 toimintakertomus ja taloustilanne. Samalla vaihdellaan kanssanne kuulumisia!

Kokous tapahtuu etäyhteydellä, joten pukekaa mukavasti ja asettukaa kotona juuri niin kuin haluatte. Nyt on hyvä tekosyy myös herkutella teekupin äärellä!

Skypelinkki kokoukseen: https://join.skype.com/efJZAG4ujafq

Tervetuloa!

Ystävällisin terveisin,

Suomi-Somalia Seura ry

Mobiiliterveysklinikka Daryeel tavoittaa naisia ja lapsia Etelä-Somaliassa

Suomi-Somalia Seuran tukema kehitysyhteistyöhanke Daryeel-mobiiliterveysklinikka tavoitti vuonna 2019 noin 5700 ihmistä Jubamaassa Etelä-Somaliassa. Klinikka vierailee neljänä päivänä viikossa alueen kylissä, joista terveyspalveluiden pariin on vaikea päästä. Daryeel tavoittaa erityisen hyvin naisia ja lapsia, mutta palvelee koko yhteisöä. 2517 palveluja saaneista oli alle 5-vuotiaita lapsia, 683 imettäviä äitejä ja 283 raskaana olevia naisia.

Malaria oli yleisin diagnosoitu sairaus. Diagnosoinnin ja ilmaisen lääkityksen lisäksi hanke jakoi tietoa malarian ehkäisystä ja 200 malariaverkkoa köyhimmille perheille. Toiseksi yleisin diagnosoitu sairaus oli virtsatietulehdus ja kolmanneksi hengitystieinfektio. Lisäksi alueella yleisiä ovat ripulitaudit, madot, ihotulehdukset ja anemia. Hoidon lisäksi klinikka jakaa tietoa sairauksien ehkäisystä ja hygieniasta sekä ohjaa tarvittaessa laboratoriotutkimuksiin tai jatkohoitoon sairaalaan. Hankkeen autoa käytetään kuljetuksiin nopeaa hoitoa tarvittaessa ja vammaisten ihmisten kohdalla.

Mobiiliterveysklinikan neljä kenttätyöntekijää ja kuljettaja viikkopalaverissa.

Hanke järjesti myös neljän päivän täydennyskoulutuksen 20 alueen vapaaehtoiselle kyläkätilölle ja jakoi heille synnytysvälinepaketit. Koulutus lisäsi kätilöiden tietotaitoa hygieniasta ja valmiutta reagoida paremmin riskisynnytyksiin.

–  Kyläkätilöt ovat kokeneita ja tekevät työtään taitavasti ajoittain haastavissa olosuhteissa, arvioi hankkeen suomensomalialainen asiantuntija, sairaanhoitaja Nasro Farah.

Nasro Farah ja ohjausryhmän vetäjä Yusuf M. Mubarak ovat vähintään viikottain yhteydessä hanketyöntekijöihin ja ohjaavat heitä tarvittaessa esimerkiksi lääkevalinnoissa, raportoinnissa ja päivittäisessä turvallisuusarvioinnissa.  Alue on edelleen turvallisuuden puolesta epävakaa, joten kyliin matkustamisen riskit arvioidaan joka päivä uudelleen. Koronavirusepidemiaan valmistaudutaan myös Somaliassa, vaikka toistaiseksi diagnosoituja tapauksia on maassa vain muutamia.  Maaliskuun lopussa Afmadown alueen terveyshallinnon edustaja Dr. Hassan vieraili hankkeessa jakamassa tietoa koronaviruksesta ja Somalian tilanteesta.

Seura jätti ulkoministeriölle hakemuksen rahoituksen jatkosta vuosille 2021-22 maaliskuun lopussa. Mobiiliterveysklinikan arvokkaan perustyön jatkamisen lisäksi jatkohankkeessa lisätään tietoisuutta naisten ympärileikkauksien vaikutuksista, vammaisten ihmisten oikeuksista sekä pyritään varmistamaan työn jatko henkilökunnan koulutuksella, verkostoitumisella ja tiedonjaolla hankkeen saavutuksista. Hankkeen rahoituksesta suurin osa tulee ulkoministeriöltä. Osa rahoituksesta kerätään lahjoittajilta Suomessa ja vapaaehtoistyöllä.

Waaberi-hankkeen selvityksentekijä Rosa aloittaa!

Rosa Rantanen

Yrittäjyys- ja työelämähankkeemme Waaberin yhtenä tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan parantaa suomensomalialaisten yrittäjyyttä tukevia palveluita. Hankkeessamme aloittikin juuri Rosa Rantanen (VTT), joka tekee selvityksen siitä, miten maahanmuuttajille suunnatut yrittäjyyspalvelut tavoittavat suomensomalialaisia yrittäjyydestä kiinnostuneita henkilöitä ja mitkä taustatekijät asiaan vaikuttavat. Selvityksen tarkoitus on tuottaa tutkimustietoa aiheesta sekä edistää yrittäjyyspalveluiden kehittämistä maahanmuuttajille sopivimmiksi.

Rosa on toiminut aiemmin järjestösektorilla eri tehtävissä liittyen mm. turvapaikanhakijoiden vastaanottoon, ihmisoikeuksiin ja diasporan osallistumismahdollisuuksiin. Lisäksi hän on työskennellyt etiikan tutkijana. Rosan mielestä suomalaisessa yhteiskunnassa kannattaisi kuunnella enemmän ja olettaa vähemmän. Tervetuloa mukaan Rosa!

Naisten yrittäjyys- ja työelämäviikonlopun jatko-osa

Järjestimme Waaberi -hankkeen yrittäjyys- ja työelämäviikonlopun 29.2 -1.3. Pasilassa. Viikonlopun jatko-osalla syvennyttiin yrityksen perustamiseen, sen muotoihin erityisesti kirjanpidon näkökulmasta. Niiden lisäksi aiheina olivat markkinointi ja yritysverotus.  Kurssin kouluttajina toimivat yritys- ja työelämän asiantuntijat. 

Koska monet kurssilaiset olivat aiemmin tuttuja toisilleen naisten yrittäjyyskurssilta, oli ryhmäytymistä ehtinyt tapahtua ja sen ansiosta keskustelua syntyi luontevasti. Monet toivat palautteessa esille, että ryhmällä oli merkitystä oppimisen kannalta. Myös kurssin ajaksi järjestetty lastenhoito koettiin tärkeäksi. Kuten aiemmalta kurssiltakin saimme kuulla, on tällaisille naisten yrittäjyys- ja työelämäkursseille suurta tarvetta. Kiitos kaikille osallistujille!

Seuraava Finnish-Somali Women In Business -verkoston tapaaminen on 20.4. klo 17, tiloissamme Globaalikeskuksessa (Siltasaarenkatu 4, 7krs.). Laitamme lähempänä lisätietoja Facebook-sivuillemme.

Viestintäharjoittelija esittäytyy

Helmikuussa Suomi-Somalia Seuran viestintäharjoittelijana aloittanut Lotta on valmis tarttumaan työelämähanke Waaberin viestinnällisiin tehtäviin. Lotalla on kokemusta monikulttuurisesta järjestötyöstä ja pian valmistuvan yhteiskuntatieteilijän kiinnostuksen kohteina ovat muun muassa työpolitiikka ja työn tasa-arvokysymykset. Harjoittelijana hän on ensimmäinen laatuaan ja tiimi toivottaakin hänet innolla tervetulleeksi mukaan hankkeeseen!

Millaisia haasteita suomensomalialaiset kohtaavat työelämässä? -keskustelutilaisuus ja Seuran syyskokous 14.12.2019

Seura järjesti lauantaina 14.12. syyskokouksensa yhteydessä Millaisia haasteita suomensomalialaiset kohtaavat työelämässä? -keskustelutilaisuuden. Tilaisuuden aluksi Helsingin yliopiston tutkija Tytti Steel kertoi maahanmuuttajataustaisten henkilöiden työllistymiseen vaikuttavista haasteista sekä mahdollisista ratkaisuista. Keskustelua jatkettiin paneelissa Seuran hallituksen jäsenen Eva Nilssonin johdolla. Paneeliin osallistuivat Tytti Steelin lisäksi kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed sekä SAK:n maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan asiantuntija Maaret Pulliainen. Paneelissa nousi esiin muun muassa anonyymin rekrytoinnin mahdollisuudet, ammattiliittojen tarjoama tuki sekä tutkimuksen merkitys. Kiitos kaikille panelisteille ja osallistujille hyvästä keskustelusta!

Keskustelutilaisuuden jälkeen järjestettiin Seuran syyskokous, jossa valittiin uusi hallitus vuodelle 2020. Puheenjohtajisto jatkaa kaksivuotiskauttaan, puheenjohtajana toimii ensi vuonnakin Najma Yusuf ja varapuheenjohtajana Essi Ikäheimonen. Hallituksessa jatkavat myös Tuula Mohamud ja Eva Nilsson. Uusina jäseninä mukaan liittyvät Elina Tuusa ja Fadumo Hagi Farah. Varajäsenenä jatkaa Yusuf Mohamed Mubarak, uusiksi varajäseniksi valittiin Anu Tonteri ja Faduma Ahmed. Onnea vielä kaikille valituille ja lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaamme!

Naisten yrittäjyys- ja työelämäviikonloppu 23.-24.11.

Järjestimme Finnish-Somali Women In Business naisverkoston yrittäjyys- ja työelämäviikonlopun 23.-24.11. Itä-Helsingin kauniissa luonnonmaisemissa. 

Viikonlopun koulutuksen aiheina olivat mm. yrityksen perustamisen käytännöt, rahoitus ja palveluiden kysyntä. Sen lisäksi kurssilaiset pääsivät pohtimaan omia vahvuuksiaan ja työstämään unelmiaan. Kouluttajina toimivat yrittäjyyden ja työelämän ammattilaiset.

Kurssipaikat täyttyivät nopeasti ja kurssille osallistui 20 upeaa ja aktiivista naista, joita yhdisti vahva kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan.Turvallinen ja avoin ryhmähenki mahdollisti omien kokemuksien jakamisen. Viikonlopun aikana nousi vahvasti esille tarve tällaisille käytännönläheisille kursseille, joissa on huomioitu kurssilaisten toiveet ja tarpeet, mm lastenhoito oli järjestetty kurssin ajaksi.

Järjestämme ensi keväänä jatkokurssin tälle viikonlopulle. Alustava ajankohta on 29.2.-1.3.2020, lisätietoa on tulossa myöhemmin. 

Finnish-Somali Women In Business Naisverkoston seuraava tapaaminen järjestetään 22.1. klo 17 toimistollamme Hakaniemessä, kerromme naisverkoston Facebook-sivuillamme tapahtumasta lisää vielä tämän vuoden aikana.

Tervetuloa Suomi-Somalia Seuran syyskokoukseen ja keskustelutilaisuuteen 14.12.2019: Millaisia haasteita suomensomalialaiset kohtaavat työelämässä?

Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan lauantaina 14.12. klo 11.00-14.00!

Keskustelutilaisuudessa alustaa tutkija Tytti Steel ja hänen lisäkseen paneeliin saapuu kaupunginvaltuutettu Suldaan Said, SAK:n edustaja sekä Susheela Daniel Nordic Diversity Trainers -konsulttiyrityksestä.

Tuoreet tutkimustulokset maahanmuuttajien rekrytoinnissa kokemasta syrjinnästä ovat surullista luettavaa. Siksi järjestämme syyskokouksemme yhteydessä keskustelutilaisuuteen työelämän epätasa-arvosta somalitaustaisten näkökulmasta. Haluamme myös pohtia ratkaisuja, joita voimme yhdessä lähteä edistämään.

Tapahtuman aluksi esittelemme Suomi-Somalia Seuran toimintaa ja mahdollisuuksia tulla mukaan järjestön toiimintaan. Lisäksi esittelemme uutta työelämä- ja yrittäjyyshankettamme Waaberia.

Keskustelua seuraa syyskokouksemme.
Tapahtuma järjestetään toimistomme yhteydessä Globaalikeskuksessa Hakaniemessä; Siltasaarenkatu 4 (7. kerros), 00530 Helsinki.

Ilmoittauduthan tapahtumaan alla olevan linkin kautta, niin osaamme järjestää kevyttä tarjoilua sopivasti.

Ilmoittautumislinkki: http://bit.ly/37zHPJr

Tervetuloa!
Soo dhawoow!

Naisten yrittäjyys- ja työelämäverkosto Finnish-Somali Women in Businessin avajaiset 24.9.2019

Tiistaina 24.9. järjestettiin Seuran uuden naisten uraverkoston Finnish-Somali Women in Businessin avajaiset. Kiitos kaikille mukana olleille innokkaasta osallistumisesta ja inspiroivasta tunnelmasta! Tapahtuma sai erittäin positiivisen vastaanoton ja palautetta osallistujilta – tälle naisverkostolle on selkeästi tarvetta. Emme malta odottaa, mitä kaikkea voimme yhdessä suunnitella ja toteuttaa!

Mukaan verkostoon mahtuu vielä, uudet jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita. Verkoston seuraava tapaaminen järjestetään tiistaina 29.10. klo 17 Globaalikeskuksella Hakaniemessä, lisätietoa tapahtumasta on luvassa pian. FSWiB-verkostolla on myös oma Facebook-sivu Finnish-Somali Women in Business, jolla tiedotamme ajankohtaisista asioista. Lisäksi verkostolla on oma ryhmä ärjestetään tiistaina 29.10. klo 17 Globaalikeskuksella Hakaniemessä, lisätietoa tapahtumasta on luvassa pian. FSWiB-verkostolla on myös oma Facebook-sivu Finnish-Somali Women in Business, jolla tiedotamme ajankohtaisista asioista. Lisäksi verkostolla on oma ryhmä Finnish-Somali Women in Business -verkoston keskusteluryhmä, joka on tarkoitettu ryhmän verkostoitumiseen ja vapaaseen keskusteluun työelämästä, yrittäjyydestä ja niihin liittyviin teemoista.

Tervetuloa mukaan – yhteisössä on voimaa!

Finnish-Somali Women in Business -verkoston avajaiset – tule mukaan luomaan uutta naisten yrittäjyys- ja työelämäverkostoa!

Oletko yrittäjä tai kiinnostunut yrittäjyydestä ja työelämätaitojesi kehittämisestä? Haluatko olla mukana luomassa uudenlaista naisverkostoa, jonka ideana on tuoda suomensomalialaisia ja kantaväestöön kuuluvia naisia yhteen? Naisten työelämä- ja yrittäjyysverkostossa pääset tapaamaan samanhenkisiä naisia, työstämään omia ideoitasi sekä mahdollisuuden antaa ja saada vertaistukea. Verkoston tavoitteena on innostaa naisia, erityisesti suomensomalialaisia, uskomaan omiin vahvuuksiinsa ja mahdollisuuksiinsa työelämässä, sekä edistää ja tukea hakeutumista yrittäjiksi.

Tervetuloa mukaan FSWiB-verkoston ensimmäiseen tapaamiseen, jossa tutustumme toisiimme, verkoston perusajatukseen ja suunnittelemme yhdessä toimintaa eteenpäin. Verkoston tarkoituksena on olla käyttäjiensä näköinen – ideoimme ja luomme toimintaa yhdessä osallistujien kanssa. Tapaaminen on avoin kaikille yrittäjyys- ja työelämäverkoston luomisesta kiinnostuneille naisille. Verkostoon toivotaan jäseniä kaikenlaisista urataustoista – sekä nykyisiä yrittäjiä, yrittäjyydestä kiinnostuneita, työelämässä olevia tai omaa urapolkuaan vasta suunnittelevia. Kiinnostus teemoihin sekä halu oppia muilta ja jakaa omaa osaamistaan riittää!

Aika: tiistai 24.9.2019
Paikka: Suomi-Somalia Seuran tilat Globaalikeskuksessa, Siltasaarenkatu 4., 7 kerros

Tapahtuma on maksuton!

Ilmoittautuminen perjantaihin 20.9. mennessä: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdmAEHkTIydPqsto50jskfVTFuUUlUQWjOnbrICG77ywmGnNA/viewform?fbclid=IwAR1KEYjjpTAWWDKUrMrH2D7-xQUYj3WE20-zTsp213oz_xQtc7CTX-0y9Ss

FSWiB-verkosto on osa Suomi-Somalia Seuran yrittäjyys- ja työelämähanke Waaberin toimintaa, jota rahoittaa STEA. Hankkeessa pyritään edistämään suomensomalialaisten yrittäjyyttä ja työelämätaitoja tarjoamalla muun muassa viikonloppuleirejä, mentoritoimintaa ja yhteisiä tapahtumia, sekä madaltaa yritysten kynnystä palkata suomensomalialaisia työntekijöitä.

Lisätietoja:
Projektityöntekijä Amina Mohamed, puh. 040 7723439
Projektikoordinaattori Riikka Aartola, puh. 040 7723209

Seuran uudet työntekijät Anita, Riikka ja Amina esittäytyvät

Kesän aikana Seuralla aloitti kolme uutta työntekijää kahdessa hankkeessa.  Seuran kehitysyhteistyöhanke Daryeel-Mobiiliklinikka tuo terveyspalvelut lähelle niitä yhteisöjä, joista palveluiden pariin on vaikeaa päästä Afmadowssa Etelä-Somaliassa. Yrittäjyys- ja työelämähanke Waaberi edistää suomensomalialaisten yrittäjyyttä ja työelämätaitoja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Daryeel-Mobiiliklinikkahankkeen osa-aikaisena koordinaattorina aloitti Anita Lintula.  Anita on yhteiskuntatieteilijä, joka vastaa Daryeel-hankkeen hallinnoinnista ja viestinnästä.  Anita on myös hyvinvointialan yrittäjä ja joogaohjaaja. Häntä kiinnostaa kehosta nousevan viisauden yhdistäminen päätöksentekoon ja vuorovaikutukseen. 

Waaberin uusi koordinaattori Riikka Aartola on yhteiskuntatieteilijä, joka vastaa Waaberi-hankkeen kokonaissuunnittelusta ja hallinnoinnista. Riikka on kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja eri kulttuuritaustoista olevien ihmisten yhteistyön mahdollistamisesta. 

Waaberin projektityöntekijänä työskentelee Amina Mohamed. Amina on sosionomi ja yrittäjä. Hän on kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnin tukemisesta ja haluaa kannustaa ihmisiä löytämään omat vahvuutensa. Projektityöntekijänä Amina innostaa suomensomaliaisia yrittäjyyteen.


Tapaamme mielellään uusia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet samoista teemoista.  Otathan yhteyttä ja tule moikkaamaan meitä toimistolle Hakaniemeen!