Somalialainen kansanasu

Somalian kansanasut ovat monipuolisia ja rikkaasti koristeltuja, ja ne heijastavat maan kulttuuriperintöä sekä alueellisia eroja.

Dirac

Dirac on perinteinen somalialainen pukeutumistyyli, joka koostuu kauniin värisestä hameesta, alushameesta sekä huivista. Hame on pitkä ja väljä, ja sitä koristavat usein värikkäät kuviot ja kirjailut. Huivi, joka tunnetaan nimellä “garbasaar”, kääritään päähän eri tavoilla riippuen alueesta ja kulttuurista.

Dirac on yleinen asu sekä vierailla että morsiamella somalihäissä.

Macawiis

Macawiis on perinteinen somalialainen miesten kansanpuku. Se koostuu pitkästä kankaasta, joka kääritään vyötärön ympärille, sen kanssa voidaan pukea löysät housut. Macawiis on yleensä valmistettu puuvillakankaasta, ja se voi olla yksivärinen tai koristeltu hienovaraisilla kuvioilla.

Guntiino

Guntiino on pitkä kangas, jota käytetään perinteisesti käärimään vartaloa, niin että siitä muodostuu kietaisutyylinen hame. Se on suosittu erityisesti naisten keskuudessa. Guntiino-kangas on usein kirkkaanväristä ja koristeltu monipuolisilla painatuksilla ja kuvioilla. Naiset kietovat sen vyötärön ympärille ja käärittävät sen ylävartalon ympärille.

Muita naisten asuja arjessa:
Moderni Dirac

Abaya/jilbab:

Abaya on yleinen kansanpuku Pohjois-Somaliassa, erityisesti Somalilandin alueella. Se on väljä, pitkä paita, joka yltää polviin tai nilkkoihin asti. Abayat ovat yleensä yksivärisiä ja voivat myös olla koristeltuja. Ne ovat useinpitkiä, väljiähihallisia hameita, jotkayleensä valmistetaan mustasta kankaasta. Sitä käytetään päällysvaatteena peittämään koko vartalo. Abayat voivat olla myös värikkäitä. Jilbab on pitkä asu, joka peittää vartalon päästä varpaisiin. Niitä köytetään vaihtelevasti alueesta riippuen.

Muita miesten asuja arjessa:

Qamiis

Qamiis, jokatunnetaan myös nimeltä thawb, on miesten pukeutumistyyli, jota käytetään erityisesti arabimaissa, mutta myös Somaliassa. Qamiis on pitkä, väljä paita tai kaapu, joka yleensä valmistetaan valkoisestatai vaaleasta kankaasta. Qamiis on yleensä pitkähihainen ja yltää nilkkoihin asti. Se on suunniteltu tarjoamaan mukavuutta ja viileyttä kuumassa ilmastossa.

Macawi mallinuken päällä

Somalialaiset kansanpuvut ja niiden ominaisuudet vaihtelevat alueittain ja heimosta toiseen. Paikalliset tavat ja muotivirtaukset muokkaavat jatkuvasti somalialaista muotia, joka tuo uniikkeja ominaispiirteitä käytettyihin pukuihin ja vaatetukseen.

Jotkut somalialaiset kansanpuvut ovat myös saaneet vaikutteita arabikulttuurista ja intialaisesta muodista.