Somalialainen ruokakulttuuri

Somalialaisen keittokirjan kirjoittaja Mulki Elmi Mölsän mukaan keittotaito on perinteisesti kulkenut suullisena perinteenä äideiltä tyttärille. Reseptit ja valmistustavat vaihtelevat saatavilla olevien ainesten mukaan eli soveltaminen on ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Mausteet, kuten kaneli, inkivääri, kardemumma ja neilikka maustavat niin liharuokia kuin kastikkeitakin. Ruokaperinteissä on nähtävissä historiallisten kauppareittien vaikutukset Persian ja Turkin kanssa. Myös Italian siirtomaakauden perintönä esimerkiksi pastan käyttö on jäänyt somalialaiseen keittiöön.

Lammas, kana, naudanliha sekä kala tarjoillaan yleensä maukkaan riisin ja erilaisten maustekastikkeiden kanssa. Yksi tunnetuimmista ruuista on somalialainen lihapiiras eli sambuusi, jonka kanssa maistuu kanelilla ja kardemummalla maustettu tee.

Somalialainen tee

  • 1/2 dl sokeria
  • 7 kokonaista kardemummaa
  • 1/2 tl jauhettua kanelia
  • 2-3 teepussia (mustaa teetä)
  • 1 l vettä

Murskaa kardemummat huhmareessa, keitä vesi mausteiden ja sokerin kera. Lisää joukkoon teepussit ja hauduta 5 minuuttia. Ohjeesta tulee n. 7-8 annosta valmista teetä.

Angeero-letut

  • 3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 dl maissijauhoja (voidaan tehdä myös kokonaan vehnäjauhoista)
  • 5 dl vettä
  • 3 rkl sokeria
  • 1/2 pkt hiivaa
  • 1 tl suolaa

Liota hiiva haaleaan veteen ja lisää joukkoon jauhot, sokeri ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi ja varmista ettei siihen jää muhkuroita. Anna taikinan levätä ja nousta 20 minuuttia vedottomassa paikassa.

Paista taikinasta lettuja halkaisijaltaan n. 24 cm levyisellä teflonpannulla. Levitä taikinaa pannun keskeltä tasaisesti pyörivin liikkein kohti pannun reunoja. Peitä pannu kannella ja paista lettua kunnes sen pinta on kauniin ruskea. Tarjoile angeero-letut lihakastikkeiden lisukkeena: revi pala letusta ja dippaa kastikkeeseen!

Kabaab-lihapullat

  • 750 g jauhelihaa
  • 1 muna
  • 2 rkl korppujauhoja
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 iso sipuli
  • 1/2 tl jauhettua kuminaa
  • 1/4 tl jauhettua currya
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 l öljyä

Murskaa valkosipulinkynsi ja pilko sipuli. Sekoita kaikki ainekset paitsi suola, joka lisätään viimeiseksi. Pyörittele massasta lihapullia. Kuumenna öljy kattilassa tai pannussa ja paista lihapullat öljyssä. Öljyn tulisi peittää vähintään puolet lihapullasta. Paista pullat kullankeltaisiksi ja tarjoile kuumana.

Lähde: Mulki Elmi Mölsä, Somalialainen keittokirja (2001)

Hyvää ruokahalua – raaxaysan aad cuntada!

%d bloggaajaa tykkää tästä: