Virtuaalimatkalle Somaliaan

Picture by Daniela Hartmann

Somalia on valtio Itä-Afrikassa, joka sijaitsee Afrikan sarven alueella. Se rajoittuu pohjoisessa ja lännessä Djiboutiin, Etiopiaan ja Keniaan sekä idässä Intian valtamereen. Somalia käsittää monipuolisen maantieteellisen alueen, joka vaihtelee aavikkoista rannikkovyöhykkeeseen ja vuoristoisiin alueisiin. Somalia kätkee sisäänsä luonnonkauniita alueita, kuten upeita rantoja, vuoristoja ja aavikoita sekä rikkaan kulttuuriperinnön ja historian.

Ilmasto ja luonto

Somalia sijaitsee lähellä päiväntasaajaa, joka vaikuttaa maan ilmastoon ja sen vuodenaikojen vaihteluun. Alueen kuuma ilmasto luo vuosikierrollisen monsuunikauden ja ajoittaisia, paikallisia sadekausia. Ilmastonmuutos sekä aavikoituminen ovat kuitenkin muuttanut vuosittaista sadekauden alkamista ja osilla alueita sateet ovat jääneet usein tulematta.

Somalia on luonnoltaan monimuotoinen, erilaisine pinnanmuotoineen ja kasvustoineen. Siinä missä Somalian vehreimmät alueet sijoittuvat eteläiseen Somaliaan, pohjoisessa kasvavat pienikasvuiset puut, akaasiat ja erilaiset ruohokasvit. Lähestyttäessä rannikkoa alueen kasvusto tihenee ja monissa paikoissa matkaaja näkeekin tuttuja huonekasveja, kuten aloe kasveja, luonnollisessa ympäristössään. Kiinnostavia luontokohteita löytyy siis jokaiseen makuun.

Ostosmahdollisuudet

Bakara Market

Bakaran markkinat ovat yksi suurimmista ja vilkkaimmista markkina-alueista Mogadishussa. Se avattiin vuonna 1972 ja sen nimi vapaasti suomennettuna tarkoittaa varastoa tai vilja-aittaa. Alueella myydään päivittäin markkinoille tyypillistä tavaraa, kuten erilaisia vihanneksia, hedelmiä sekä päivittäistavaroita. Siellä voit löytää laajan valikoiman myös muita tuotteita, kuten vaatteita, ruokaa, mausteita, mattoja sekä koruja.

Afgooyen Karjamarkkinat

Tiesitkö, että jopa yli 60% Somalian kansantaloudesta tulee erilaisista maatalouden tuotteista? Somalia on yksi suurimpia karjantuottajia Afrikan alueella, mikä näkyy mm. valtavina määrinä kameleita. Kamelien kasvatus ja myynti onkin yksi suurimpia vientituotteita Somaliassa.

Kahvilaa etsiskellessä ja auringosta nauttiessa kannattaa siis piipahtaa maan yhdellä isoimmista karjamarkkinoista.

Hargeisan keskusmarkkinat

Basaarin tunnelmaan on helppo heittäytyä täällä katettujen kojujen viidakossa. Tänne matkaajan on helppo upottaa tunteja, tutustuen paikallisiin herkkuihin, vaatetarjontaan, matkamuistoihin ja tunnelmaan. Alue on iso ja ensikertalaisille vinkataankin usein paikallista opasta, jottei basaarin syövereihin eksy.

Nähtävyydet

Somaliassa ja Somalimaassa on tuhansia kohteita ja loputtomasti nähtävää. Virtuaalimatkalle valitsimme paikalliset helmet, joiden näkeminen ja kokeminen saa sinut rakastumaan Somaliaan, sen kulttuuriin, luontoon ja historiaan.

Päiväretkelle Zeilan saaristoon ja Zeilan raunioille.

Zeilan saaristo sijaitsee pohjois-Somaliassa, Somalimaassa, kattaen kuusi erilaista saarta. Vehreydestään ja turkoosin kirkkaista vesistään tunnettu saaristo tempaisee mukaan seikkailuun. Aluetta voi ihailla niin veneestä kuin sukeltamalla korallien sekaan. Kirkkaat vedet mahdollistavat snorklauksen ja sukeltamisen alueella. Onnekas snorklaaja voikin nähdä koralleissa asustelevia kaloja, joita Zeilan alueella tunnetaan ainakin 132 eri lajia. Alueella aloitettiin vuonna 2004 myös kalojen suojeluohjelma.

Virkistävän päiväretken päätteeksi matkan kruunaa Adalin sulttaanin palatsin rauniot Zeilassa, keskiaikaisessa satamakaupungissa lähellä Djuboutin rajaa. Täällä saat kokea tuulahduksen Somalian rikkaasta merenkäynnin historiasta Intian valtameren alueella.

Lag Badana-Bushbushin kansallispuisto

Somalian vanhin luonnonpuisto on täynnä luonnon monimuotoisuutta. Se sijaitsee eteläisessä osassa maata ja rajautuu Intian valtamereen kultaisine hiekkarantoineen. Kansallispuistossa on yli 200 kasvilajia, joista 20 on kotoperäisiä. Kansallispuistossa voit törmätä mm. apinoihin, useisiin eri lintulajeihin, hyeenoihin sekä kettuihin. Alueella on tavattu myös harvinainen pikkukudu antilooppi.

Kaupunkimatkalle muinaiseen Berberaan

Somalia on historialtaan rikas ja monipuolinen maa. Tästä syystä Somalia onkin historiannälkäisille matkailjoille oiva tutkimusmatkakohde. Berberan kaupunki on sekin Intian valtameren rannalla ja sen perustajina olivat Ottomaanit. Aikoinaan alue toimi yhtenä merenkulun keskuksina. Vierailevat kauppiaat toivat alueelle mausteita, soittimia, erilaisia kirjoja ja kirjallisuutta. Alue oli kansainvälinen kulttuurien sulatusuuni ja alueella voi tavata edelleen jälkiä menneestä maailmasta ja aistia pitkän historian vaikutusta nykypäivään.

Alue on pittoreski ja luonnonkaunis. Siksi moni matkaaja kehuukin aluetta hyvin “Instagram-ystävälliseksi” matkakohteeksi. Eikä ihme.

Iskushuban ja Lamadaya

Historiaa ja luonnonkauneutta samassa paketissa? Suunnista kohti Iskushuban aluetta. Pieni kylä aivan keskellä Afrikan sarvea Puntlandissa on historiallinen kohde, jonka vetonaulana toimii koskematon luonto. Täällä voit tutustua hulppeisiin luonnon muovaamiin uima-altaisiin ja luolastoihin.

Jos taas tahdot nähdä valtavia, henkeä salpaavia vesiputouksia, on ehdottomasti suunnattava kohti Lamadayaa. Aadenin lahden kulku käy läpi tämän henkeäsalpaavan maaston, jossa voimakkaat virrat ovat kaivertaneet tiensä läpi kirkkaan okran värisen maaston vapautuen pauhaaviksi vesiputouksiksi.

Laas Geel

Somalian kenties tunnetuin nähtävyys ei esittelyjä kaipaa. Somalimaassa, noin 50km päässä Hargeisasta sijaitseva, 5000-10 000 vuotta vanha, UNESCON maailmanperintökohde on paikka, joka ei unohdu. Luolasto täynnä upeita ja hyvin säilyneitä kalliomaalauksia.

Kiinnostavaa paikassa on se, että se löydettiin vasta vuonna 2002. Kalliomaalaukset ovat ikäänsä nähden erinomaisessa kunnossa, mikä tekee paikasta vieläkin erikoislaatuisemman. Katsoja palaa neoliittiseen kivikauteen ja hyvin erilaiseen aikaan. Maalauksissa on kuvattu todennäköisimmin alueella silloin tavattuja eläimiä, kuten kirahveja, antilooppeja, nautaeläimiä sekä domestikoituja koiria.

Osissa kuvissa kuvataan mahdollisesti joko lehmän lypsyä tai nautaeläimen palvonta menoja. Kumpi tahansa tapahtuma kuvassa onkaan, se kuvailee samoja asioita kuin esimerkiksi Euroopassa löydetyt saman aikaikkunan kalliomaalaukset.

Rannat

Somalialla on hyvin pitkä rantaviiva, joka tarjoaa huimia rantoja. Olit sitten auringon perässä, snorklausta harrastamassa tai vain picnicille menossa, Somalialla on tarjota upeita rantoja joka lähtöön.

Valkoisille hiekkarannoille trooppisiin maisemiin pääsee matkaamalla Xaafuun rannalle. Vaikka nykyään ranta onkin hiljentynyt huomattavasti ensitestä loistostaan, on alue edelleen suosittu auringonlaskun ihasteluun ja kanoottien bongailuun.

Kuuluisa ja hyvin suosittu uimaranta Liido sijaitsee taas Mogadishussa. Uinnin lomassa pääset mukaan rantapeleihin, joista ehdoton paikallisten suosikki on jalkapalloilu rantahiekalla. Kesän kuumimpina aikoina ranta onkin ääriään myöten täynnä uimareita.

Haluatko rentoutua ja viettää päivää kauniilla näköaloilla? Jazeera on Mogadishulaisten vapaapäivänvietto kohde, jossa pääsee nauttimaan rennosta tunnelmasta ja merituulesta. Alue on kallioista ja aallokkoista, eikä sovi ensisijaisesti uimiseen.

Ruoka

Kuten kaikkialla, myös Somaliassa ruoka ammentaa vaikutuksensa historiasta. Somaliassa ruoka perustuu vahvasti riisin ja lihan ympärille, mutta myös kalaruokia syödään paljon. Tässä joitain matkalaisen kokeiltavaksi.

  1. Sambusa (sambuus) – jokaisen suosikki, eikä suotta! Tämä taikinatasku on kolmionmuotoinen, sisältäen kalaa, lihaa tai kasviksia. Sitä voit löytää niin katuruokakojuista kuin ravintoloistakin.
  2. Bariis – somalialaisittain valmistettu maistuva riisi. Tämän somalialaisempaa ruokaa saat hakea. Riisiä valmistetaan kolmella eri tavalla: Bariis cad eli riisiä ja maitoa tarjotaan etenkin vanhemmille ihmisille, sairaille tai ihmisille, jotka eivät siedä mausteista ruokaa; Bariis isku karis eli riisi ja kastike (tomaattia, sipulia, valkosipulia, lihapullia ja xawaash- mausteseosta) yhdessä; Bariis iyo suugo eli somalialainen riisi (keitetty sipulin, valkosipulin ja xawaashin kanssa) ja kastike, jossa pääraaka-aineena voi olla lammasta, kamelia, kanaa tai nautaa. Ja muista, banaani tarjoillaan tarkoituksella ruuan kylkeen!
  3. Canbulo iyo Bun – papuja ja kahvimarjoja. Tämä ruoka on hyvin perinteinen, vuosisatoja vanha ruoka. Sen sisältö vaihtelee paikkakunnasta ja tekijästä riippuen. Pääasiallisesti se sisältää sekoituksen riisiä ja papuja tai durraa ja vehnää paistettujen kahvimarjojen kanssa. Lisäksi aterian kanssa voidaan tarjota myös popcorneja.
  4. Baasto – spagettia tai pastaa lisukkeella. Somalian historia Italian vallan alla on jättänyt somalialaiseen ruokakulttuuriin pysyvän jäljen – pastan. Pasta on kaikkien rakastama ruoka, jonka kylkeen tarjotaan tomaattipohjaista kastiketta lihapullilla, perunalla, sipulilla, valkosipulilla ja xawaaji-mausteella. Nams!

Niin on aika pakata matkatavarat ja suunnatta kohti lentokenttää. Rikkaiden kokemusten ja uusien kohteiden näkeminen on mahtavaa! Somalia on täynnä yllätyksiä ja tällä matkalla raapaisimme vasta pintaa!

Seuraavia matkoja odotellessa Suomi-Somalia seuran tärpit:

Seuraavalle matkalle voit opetella tervehdykset ja lauseita somaliksi täältä.

Mikäli haluat syventyä Mogadishun historiaan, suosittelemme kuuntelemaan matkan aikana hallitusjäsenemme julkaiseman podcast-jakson Tulin, rakensin, jäin: Mogadishu.


Vaikka alueella onkin edelleen paljon sisällissodan jälkeisten konfliktien aiheuttamaa epävarmuutta ja turvallisuustilanne on osissa maata hyvin heikko, elpymisen merkkejä on nähtävillä. Uudelleen rakentaminen epävarmassa globaalissa maailmantilanteessa, kiihtyvässä ilmastonmuutoksessa ja kuivuudessa tuo haasteensa hauraalle maalle. Somaliassa on paljon potentiaalia ja ehkäpä jonain päivänä pääsemme toteuttamaan virtuaalimatkan tuhansina seikkailuina ja upeina kokemuksina paikan päällä.