Kertomuksia kentältä – Daryeel-tiimin haastattelu.

Millaista on työskennellä liikkuvalla klinikalla?

Daryeel-mobiiliklinikan tiimi työskentelee haastavissa olosuhteissa auttaen potilaita. Tässä artikkelissa tiimin hoitaja Kumade Ali Hussein, kätilö Hawo Hassan Hussein ja assistentti Mowlid Ahmed Farah kertovat työstään. 

Daryeel tukee työntekijöiden osaamista

Tiimiläisillä on vankka kokemus auttamistyöstä ja tervedenhuollosta. Hoitaja Kumade on työskennellyt Daryeel-tiimissä alusta alkaen eli vuoden 2018 lopusta ja kätilö Hawo vuodesta 2021. Assistentti Mowlid aloitti Daryeel-hankeessa tämän vuoden alussa, mutta aiemmin hän työskenteli ympäristöhanke Ramaadissa, jossa Suomi-Somalia Seura oli yhtenä kumppanina. 

Työ Daryeelissa on ollut hyvin opettavaista. Hankkeeseen kuuluu työntekijöiden kouluttaminen ja kaikki tiimiläiset arvostavat tätä. Kertovat oppineensa paljon esimerkiksi siitä, miten vammaiset henkilöt kohdataan potilaina. Mowlid sanoo oppineensa uutta työskentelystä yhteisöjen kanssa ja ennaltaehkäisevästä työstä. Kumade kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta, kun hän työskentelee liikkuvalla klinikalla. Hänestä on hienoa työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja kehittää vuorovaikutustaitojaan. 

Hawon mielestä on ollut hyödyllistä päästä työskentelemään erilaisissa ympäristöissä ja olosuhteissa. Hän hoitaa raskaana olevia ja imettäviä naisia. Hän myös antaa heille tietoa turvallisesta raskaudesta ja vauvan hoidosta. Monet Daryeel-klinikan potilaista asuvat syrjäisissä kylissä eivätkä ole koskaan käyneet sairaalassa. Ajatus sairaalaan menosta voi tuntua pelottavalta tai turhalta, jos ei tiedä, mitä siellä tehdään. Siksi Hawo kannustaa naisia tarvittaessa hakeutumaan sairaalaan. 

“Ihmiset ovat kiitollisia. Daryeel on heille tärkeä, koska sairaala on niin kaukana.” 

-Hoitaja Kumade Ali Hussein

Raskasta mutta palkitsevaa työtä 

Kaikki tiimiläiset ovat yhtä mieltä siitä, että vaikeat sääolosuhteet tuovat haasteita Daryeelin työlle. Mobiiliklinikka tarjoaa palveluitaan ulkona. On raskasta työskennellä koko päivä paahtavan auringon alla tai kovassa tuulessa. Myös potilaiden on odotettava omaa vuoroaan säiden armoilla. Sadekaudella tiet ovat huonossa kunnossa ja liikkuminen on hankalaa. Voi kulua jopa kolme kuukautta niin, että joillain alueilla ei voida käydä lainkaan. 

Kumadea, Hawoa ja Mowlidia myös turhauttaa se, että he eivät voi auttaa kaikkia. Tiimi pystyy hoitamaan 30 potilasta päivässä, vaikka avuntarvitsijoita olisi aina enemmän. Siksi Daryeelin tekemä ennaltaehkäisevä työ on niin tärkeää. Jos sairastapauksia voidaan ehkäistä, se vähentää tarvetta terveyspalveluille. Daryeel-tiimi keskustelee ihmisten kanssa klinikkakäyntien yhteydessä ja tapaa yhteisöjen johtajia. Samalla he keräävät tietoa siitä, ketkä tarvitsevat erityistä tukea. Haavoittuvassa asemassa oleville perheille jaetaan moskiittoverkkoja ja vedenpuhdistustabletteja. Näin voidaan ehkäistä malarian ja koleran leviämistä. 

Työ on kuitenkin palkitsevaa, koska he saavat auttaa ihmisiä. Lisäksi on hienoa työskennellä yhdessä tiiminä. 

“Palkitsevinta työssäni on auttaa heikossa asemassa olevia ihmisiä.” 

Assistentti Mowlid Ahmed Farah

Daryeel-klinikan tiimi: assistentti Mowlid Ahmed Farah, kätilö Hawo Hassan Hussein, hoitaja Kumade Ali Hussein ja assistentti Abdifatah Abdi Abdullahi

Daryeel-mobiiliklinikka on Ulkoministeriön rahoittama terveyshanke, jonka avulla Suomi-Somalia seura vie osaavaa henkilöstöä, tarvikkeita ja koulutusta syrjäseuduille liikkuvan terveysklinikan muodossa.

Julkaissut suomisomaliaseura

We are a civil society association promoting friendship between Finland and Somalia.