Daryeel-mobiiliterveysklinikka auttaa ihmisiä haastavissa olosuhteissa

Sää on vaikuttanut suuresti ihmisten elämään Afmadow’n alueella Jubamaassa tänä vuonna. Pitkään jatkunut kuivuus tappoi kotieläimiä vuoden alussa. Eläinten kuolemat ovat kova isku paikallisille, sillä eläintenkasvatus on monen tärkein elinkeino. Vettä oli liian vähän myös hygieniasta huolehtimiseen, joten kolera levisi alueella. Tautiin kuoli lapsia ja vanhuksia. Kuivuuden taustalla on viisi peräkkäin epäonnistunutta sadekautta Afrikan sarvessa. Huhtikuussa sateet viimein alkoivat, mutta pitkään kuivuudesta kärsinyt maa ei pysty imemään valtavia vesimääriä. Tästä aiheutui tulvia, jotka ajoivat ihmisiä jopa pois kodeistaan. Kosteus ja paikallaan seisova vesi on saanut hyttyset lisääntymään, mikä tarkoittaa malariatapausten lisääntymistä. Läheisen Dheera-järven pinta on noussut, mikä helpottaa veden saantia, mutta vesi ei kuitenkaan ole puhdasta. Likainen vesi aiheuttaa ripulia, joka voi olla pienille lapsille vaarallista.

Daryeel-mobiiliterveysklinikka toimii Afmadow’ssa auttaen ihmisiä. Klinikan auto kuljettaa lääkintätiimin syrjäisiin kyliin neljä kertaa viikossa. Tiimissä on hoitaja, kätilö, farmaseutti ja assistentti. Päivässä klinikalla voidaan vastaanottaa 30 potilasta, joista suurin osa on lapsia sekä odottavia ja imettäviä äitejä. Yleisimpiä Daryeelin hoitamia tapauksia ovat malaria, ripuli ja hengitystieinfektiot. Lisäksi Daryeel-mobiiliterveysklinikalla tehdään ennaltaehkäisevää työtä, esimerkiksi jaetaan moskiittoverkkoja sekä tietoa käsienpesun tärkeydestä ja siitä, miten suojautua hyttysiltä. Hoito ja lääkkeet ovat potilaille maksuttomia. Suurimpia haasteita Daryeelin työssä on se, että potilaita olisi aina enemmän kuin mitä pystytään hoitamaan. Lisäksi klinikalla kohdataan jatkuvasti aliravitsemuksesta kärsiviä potilaita, mutta tilanteeseen on vaikea puuttua, sillä Daryeel ei ole mukana alueen ravitsemustyössä.  

Haasteista huolimatta potilaat ja paikallishallinto kiittävät Daryeelin toimintaa sekä Suomi-Somalia Seuran tukea. Olemmekin Seurassa hyvin iloisia siitä, että saamme olla mukana Daryeelin työssä. Suurelle osalle potilaista Daryeel-klinikka on ainoa mahdollisuus päästä terveydenhuollon piiriin. 


Daryeel-mobiiliterveysklinikka on toiminut vuodesta 2019. Daryeelille on myönnetty Suomen ulkoministeriön tuki vuoden 2024 loppuun asti. 

Julkaissut suomisomaliaseura

We are a civil society association promoting friendship between Finland and Somalia.