Daryeel-mobiiliterveysklinikan sairaanhoitaja Kumade kertoo työstään

 Miessairaanhoitaja neuvoo äitiä ja pientä lasta terveysasioissa.

Kumade Ali  on Daryeel-mobiiliterveysklinikan sairaanhoitaja ja on työskennellyt hankkeessa sen alusta, syyskuusta 2018 asti. Kumade kertoo ”Olen kiitollinen, että olen saanut olla mukana tässä tärkeässä hankkeessa sen alusta asti. Olen oppinut paljon. Daryeel todella parantaa Afmadown ja sitä ympäröivien alueiden haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten terveyttä.”

Hankkeen toimintamuodoista Kumade kokee tärkeäksi mm. korkealaatuisten lääkkeiden käytön ja moskiittoverkkojen jakamisen niille ihmisille, joilla ei muuten ole siihen varaa. Moskiittoverkkoja on jaettu kohdennetusti äideille, vammaisille ihmisille ja vanhuksille.

”Tarjoamme terveyspalveluja kuten neuvontaa, hoitoa ja valistusta ilmaiseksi heidän omilla asuinalueillaan. Tämä mahdollistaa terveyspalvelut erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleville”, Kumade kertoo

Kumade arvostaa korkealle myös hankkeen tekemää valistustyötä äitien ja lasten ravitsemuksen parissa.

Kumade korostaa yhteistyön tärkeyttä. Daryeel-mobiiliterveysklinikka tekee läheistä yhteistyötä muiden alueella työskentelevien organisaatioiden, kunnan viranomaisten  sekä alueella toimivien kyläkätilöiden kanssa.

Haastavaksi hän kokee sen, että potilaita olisi usein enemmän kuin klinikan päivittäinen 30 henkilön kapasiteetti sallii, joten potilaita joudutaan priorisoimaan. Tarvittaessa potilaat ohjataan eteenpäin, sillä klinikalla ei ole mahdollista tehdä laboratoriotutkimuksia ja myös käytettävissä olevat lääkkeet rajoittavat jonkin verran hoitotyötä. Kumadella on muutama työstään nouseva toive: ”Moskiittoverkot ovat aina tarpeen, joten niitä jaamme mielellämme lisää varojen niin salliessa. Myös hyvä diabeteslääke olisi tarpeellinen.”

Lopuksi Kumade haluaa kiittää Suomessa hankkeen parissa työskenteleviä sekä suomalaisia ja maan hallitusta.